Wednesday 17 July 2013

ROJAK AYAM


ROJAK AYAM GORENG
resepi - azlita masam manis

Bahan Kuah
10 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
100 gm cili kering - rendam air panas hingga lembut dan kisar
1/2 cwn air asam jawa
300 gm kacang tanah
2 sudu besar kicap manis
garam secukup rasa
2 senduk gula
1 buku gula melaka - ita tambah
air secukupnya
1 kiub ikan bilis - ita tambah
2 sudu besar Planta 




Kacang tanah di goreng tampa minyak, buang kulit dan kisar halus
Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak.
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum
Masukkan lada kering dan tumis hingga naik minyak dan garing.
Masukkan air asam jawa, gula melaka, kiub ikan, garam dan gula.
Masak hingga kuah pekat.
Masukkan kicap dan tambah air jika terlalu pekat 
Bila kuah dah didih masukkan kacang tanah kacau rata
Tambahkan planta supaya kuah kelihatan sedikit berkilat

Bahan-bahan yg dimakan bersama rojak ayam
Mee kuning
Timun diracik halus
Tauhu - digoreng
Ayam - di goreng dan dipotong atau disiat2
ubi kentang digoreng - ala.. yg ni ita terlupa nak letak
Telur di rebus
Cucur Udang





CUCUR UDANG
By : Kak Ummi

1/2 kg tepung gandum
1 cawan air mendidih
1 3/4 cawan air biasa (lebih kurang la ni)
15 ekor udang - (kalu besar, kerat2 sikit)
1 labu bawang besar (dadu)
taugeh ikut suka (byk sikit lg sedap)
daun kucai - kerat 1 inci
1 biji cili merah - hiris halus2
garam secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
minyak banyak untuk menggoreng

Satukan dan gaul rata tepung, serbuk kunyit dan garam
Masukkan udang dan sayuran serta cili. Gaul rata.
Masukkan dulu air panas dan gaul menggunakan garfu atau senduk kayu. Biar rata. (tepung akan berketul2 sikit).
Kemudian masukkan air biasa dan bancuh seperti adunan jemput biasa hingga mesra.
Panaskan minyak dan jemputkan adunan dan balik-balikkan selalu jemput.
Bila telah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Hidangkan bersama sos kesukaan.



No comments:

Post a Comment