Tuesday, 24 July 2012

JUADAH RAMADAN KE-4

apa yang aku masak untuk juadah berbuka puasa hari ke 4 ramadan nie....???..


Td siang pg umah member kat subang..anta kain untuk tempahan kusyen dan bean bag.... kami ska berkongsi2 resepi nie...jd dia ada bg satu resepi grill chicken.. dengan xcitednya, blik je dr umah dia terus pg NSK untuk beli brg2... siap2 beli brg terus lik umah dan menyusun brg2 serta menbersihkan ikan2, udang dan ayam.. tiba masanya untuk aku perap ayam..aleh2 cr2 sos black papaer tak de pulak.. rasanya aku dh amik msa shop kat NSK.. cr resit sah tak de mat bangla tu scan sos tersebut bukan setakat sos blackpapaer, sos tomato dan air jus manggo pn dia tak scan..hampehh ape taknye sibuk borak gan kwn dia.. aku lak mana nk persan coz time tu mak tersayang kol.. kisahnye tak jd le aku buh sos tu.. 


jom cuci mata apa juadah berbuka puasa aku hr nie


   
menu 1 - nasi goreng planta




menu 2 - grill chicken black paper




resepi - zalifah


bahan
ayam
4 ulas bwg putih
2 inci halia
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin /. seasoning
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos blackpaper
1 biji lemon


cara


campur semua bahan bersama ayam dan perap. lapik aluminum foil atas dulang pembakar, susun ayam, letak sikit butter @majerin. bakar dalam oven 165c selama 35 mnt. dh msk perahkan lemon



menu 3 - sayur campur mrs armi





Monday, 23 July 2012

JUADAH RAMADAN KE-3

Salam.. bersua kita kembali... kali nie nk kongsi resepi kuih keria yang di ambil dr buku chef hanieliza... sebelum tu meh nengok ape yg sye msk untuk juadah ramadan hri ke-3



Juadah pertama - kari ikan kembung..


air sirap


tempe goreng ala2 jawa


kuih keria


resepi - chef hanieliza


Bahan2

500 gm keledek
1 cawan tepung gandum
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
1 cawan gula-akak guna 3/4 cawan gula
1/2 cawan air

Cara

Keledek di buang kulit dan di potong kecil
Masukkan keledek,garam dair secukupnya di dalam periuk.
rebus hingga lembut.
Toskan airnya dan hancurkan keledek hingga lumat.
Gaulkan dengan tepung dan uli menjadi gegelang kecil.
Goreng hingga kuning keemasan.
Angkat dan toskan minyak.Masak bahan salutan gula  hingga mendidih dan pekat.
Tutup api dan masukkan kuih.
Kacau rata hingga gula melekat pada kuih dan hidangkan...


Wednesday, 18 July 2012

Apa saya masak ? rabu - 18julai

haloooo...ketemu kita... apa yg sye msk hri ni ialah ayam boxing masak sambal dan syur pak cyor...cadangnye nk buat ayam boxing masam manis.. tp bhn tak cukup so tibai jelah buat masak sambal..

suami pulak jenis mkn aja apa yang di msk oleh sang isteri.. kat bawah resepi sye msk sambal... sori tak de sukatan..sye ni kalu msk tak reti nk agak2..main masuk aja..hehehe

AYAM BOXING MASAK SAMBAL

bahan- bahan
blander - bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering
tomato - potong dadu
bunga lawang, kulit kayu manis
garam dan gula merah
sos tomato


cara
tumis bahan yg telah di blander
dh naik bau msukkan kulit kayu manis dan bunga lawang
masukkan gula merah dan garam secukup rasa
tomato dan sos..

siappp......

lagi dan lagi....



salah satu tanggungjawab isteri kepada suami ialah MEMASAK... kene ikat perut mereka dengan masakan..time nie lah nak dapat pahala lebh2..  bru suami isteri bahagia tak gtu... hehe....




menu sok ape pulak?.....huhu

Sunday, 15 July 2012

nasi lemak buah bidara

NASI LEMAK  SAMBAL TELUR PUYUH...

Nasik lemak yang paling simple untuk santapan suami tersayang. suami ckp sedap nasik..ape tak sedapnye, mrs armi guna beras basmathi mau tak sedap..cuma smbal kureng menyengat..hehe


Friday, 6 July 2012

CHICKEN GRILL

CHICKEN GRILL

atas permintaan hubby, aku try le buat chicken grill menggunakan steak pan yang bru beli kat ikea.. kihkih.... alhamdulillah hubby ckp sedap sgt.. hati berbunga-bunga bila suami selera mkn... orang kata, nk buat suami sayang dn setia kenelah jg makan dan pakai dia....




CHEES TART

rasa-rasa dekat nk setengah abad aku tak update blog.. bz dengan alam kampus yang sungguhlah menyeronokkan tp biasa lah bila dh umur meningkat nie cepat je bdn rasa letih. msuk uthm feb 2012 jd dh dekat nk 5 bulan tak msk untuk myhubby.. kesian dia.. tak pe nnt ayang msk juadah buka pose yek..so hari ni sje nk kongsi resepi cheese tart yang aku amik dr http://www.fromintankitchen.blogspot.com/  tq ..act resepi ni dh lama aku try cuma hr ni bru nk upload gambar..:) resepi yang sagt mudah  dan senang ..sedap pn sedap.