Monday, 23 July 2012

JUADAH RAMADAN KE-3

Salam.. bersua kita kembali... kali nie nk kongsi resepi kuih keria yang di ambil dr buku chef hanieliza... sebelum tu meh nengok ape yg sye msk untuk juadah ramadan hri ke-3



Juadah pertama - kari ikan kembung..


air sirap


tempe goreng ala2 jawa


kuih keria


resepi - chef hanieliza


Bahan2

500 gm keledek
1 cawan tepung gandum
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
1 cawan gula-akak guna 3/4 cawan gula
1/2 cawan air

Cara

Keledek di buang kulit dan di potong kecil
Masukkan keledek,garam dair secukupnya di dalam periuk.
rebus hingga lembut.
Toskan airnya dan hancurkan keledek hingga lumat.
Gaulkan dengan tepung dan uli menjadi gegelang kecil.
Goreng hingga kuning keemasan.
Angkat dan toskan minyak.Masak bahan salutan gula  hingga mendidih dan pekat.
Tutup api dan masukkan kuih.
Kacau rata hingga gula melekat pada kuih dan hidangkan...


No comments:

Post a Comment