Monday, 26 August 2013

DEVIL AGAIN

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE



By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Rujukan : 
Azlita masam manis

Bahan Kek Coklat 
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam

Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan  kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanili estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.



Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah

Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair 
Angkat dan sejukkan

Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas  dapur. 
Lap mata pisau dan potong.



SELAMAT MENCUBA


SALMON GRILL WITH SOS

salam dan selamat sejahtera...

hari ni  ai nk kongsi resepi salmon grill with sos... ahaaakkk... act salmon tu sebenarnye beli siap marinate kat jusco rawang.. tengok menyelerakan je so terus beli.. balik rumah just grill je senang/....hehe... ok smlm ada open house jiran uamh ni.. lepas tu dlm kul 9 hubby aajak p jusco jln2+cuci mata... ingt nk beli ayam konon nk buat ayam grill.. pastu nampak  jusco buka booth jual marinate ayam, salmon, daging.. mula2 juast nk jengok je aleh2 staf jusco ckp kalu beli satu dia bg percuma 1 sebb nk tutup kedai kaedahnye... lagi pn salmon tinggal 2 pcs je.. so timbang total 1 pcs yang agak beso rm 19.00 sebab 100gm rm 5.99... MAHAL... bg ai tak mhal kot sebb salmon kan.. lg pn salmon kan byk khasiatnye.. kita nk mkn jgn kedekut sgt..hehehe.... site dish hanye kobis bunga, karot, brokoli, tomato n pasta.. so nyummy.. tu just goreng biasa je.. 

resepi salmon tak de ada resepi sos je.. resepi sos mmg mantap n sedap sgt... 



resepi sos
resepi - hana

Bahan-bahan untuk sos ( by lydia )
  • 2 sudu besar butter (guna bekas grill salmon td lg sedap!)
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil daun parsli kering (herba lain pun boleh)
  • 1 cawan susu segar
  • Sedikit garam
  • Sedikit lada hitam

Cara-cara 
  • Penyediaan sos putih: Panaskan butter dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang.
  • Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.

selamat mencuba

Sunday, 25 August 2013

LAKSA GORENG

salam dan selamat sejahtera...

tak thu nk taip ape.. nk mulakan cerita tp rasanye tak de cerita yang menarik ...hehe... hari ni ahad boring tahap gaban sebb hubby kerja..so aii tak thu tak bikin ape... nk kemas umah rasanye dh kemas hanye basuh baju n sidai baju jelah.. tengah hari perut mula lah berdondang sayang.. buka peti tgk ada lebihan laksa masa buat asam laksa last wek... teringin pulak nk buat laksa goreng resepi hentam jelah..hehe.. tp bila rasa sedap jugak.. (puji diri sendiri...hehhe)



resepi - ai sendiri

semangkuk laksa
sebijik bawang merah - hirirs halus
seulas bwg putih - hiris halus
cili api - hiris halus - agak2 la nk pedas letak byk tak nk letak sikit ja
telur sebijik
sos cili
sos tiram
kicap manis ABC
kicap masin
sedikit garam
sayur-sayuran + daun bawang di potong 

tumis minyak ai pakai minyak matahari ( kononnk jg kesihatan ) pastu tumis la bwg merah, putih n cili padi smpai naik bau atau dh kuning masukkan sayur (ai letak syur kobis ja) pastu msukkan telur.. bila dh agak masak baru masukkan sos.. perasa dgn garam.. tada dh siap pn.. senang tak smpai 10 minit pn....hehehe




selamat mencuba... msk dengan penuh kasih sayang... dan kreatif

Thursday, 22 August 2013

PENANG ASAM LAKSA

salam lama dh tak update blog.. bz buat kukis raya.. n bz mengurut.. 3 hari berturut2 mengurut.. sakit satu bdn.. tak pe lah yang penting usaha nk dapat bb kene ada.. kalu duk je tak buat ape cmno tuh... finally ok jugak lah akak tu mengurut.. abis satu part bdn ai kene urut..hehe...so hari ni last urut msk la asam laksa... act ai mmg minat sgt asam laksa terutama asam laksa jusco mid valley... memang terangkat..
gambar google
seperti biasa resepi mr google tolong carikan.. cari punye cari jumpe lah resepi MAT GEBU.. mmg sedap...


RESEPI - MAT GEBU

BAHAN - BAHAN KUAH:-)
1 kg ikan kembong (mat guna kembong batu)
1 tin kecil ikan sardine "cap ayam"
20 biji cili kering, kerat2, cuci dan rendam dalam air panas dan toskan*
5 biji cili merah*
6 biji bawang merah*
1 biji bawang besar*
1 batang serai, dihiris*
1 cm lengkuas*
30 g belacan*(*dikisar halus)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 cawan nenas yang didadu halus
1 genggam daun pudina
1 genggam daun kesom
3 keping asam gelugor
20 g asam jawa + 1 cawan air, ramas dan tapis jusnya
Air secukupnya (ikut suka hati masing2 nak byk mana)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
Mee laksa, kalau guna yang kering, rendam 1 - 2 jam, rebus lembut, tos, cuci dgn air paip dan toskan.
Hirisan daun kesom
Hirisan daun salad
Hirisan daun selom
Hirisan cili padi
Hirisan timun (potong bentuk jejari halus)
Hirisan bawang besar
Hirisan bunga kantan (kalau suka)
Belahan limau kasturi
Petis secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH :- Ikan kembong disiang, cuci bersih dan rebus hingga masak. Keluarkan ikan, asingkan isi dan tulangnya. Kisar tulang2 ikan tadi dan tapis, ketepikan. Ikan sardine, diasingkan dari sosnya, cuci ikan tadi dan lecek hancur, buat sama dengan isi ikan kembong tadi. Air rebusan ikan tadi ditapis ke dalam periuk, masukkan bahan kisar halus, nenas, air dari kisaran tulang ikan dan isi ikan tadi. Masak hingga mendidih dan masukkan jus asam jawa, asam gelugor dan air secukupnya. Tambah belahan bunga kantan dan daun kesom. Masak dengan api perlahan selama 45 - 60 minit. Tambah air jika perlu. Akhir sekali masukkan daun pudina dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biar mendidih 2 - 3 minit lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  2. UNTUK LAKSA ASSAM PENANG :- Masukkan mee laksa secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah laksa tadi (pastikan kacau dulu sebelum tuang) secukupnya. Hias dengan bahan2 lain sebagai pelengkap dan diakhiri dengan 1/2 camca besar petis udang sebagai penambat selera....Hmmm sedap nihh...masa dok tulis ni pun, asyik terliurr jee...ahhh.. tak relaaa!!!!!!
taadaa... terangkat oooo... SELAMAT MENCUBA...