Monday, 26 August 2013

SALMON GRILL WITH SOS

salam dan selamat sejahtera...

hari ni  ai nk kongsi resepi salmon grill with sos... ahaaakkk... act salmon tu sebenarnye beli siap marinate kat jusco rawang.. tengok menyelerakan je so terus beli.. balik rumah just grill je senang/....hehe... ok smlm ada open house jiran uamh ni.. lepas tu dlm kul 9 hubby aajak p jusco jln2+cuci mata... ingt nk beli ayam konon nk buat ayam grill.. pastu nampak  jusco buka booth jual marinate ayam, salmon, daging.. mula2 juast nk jengok je aleh2 staf jusco ckp kalu beli satu dia bg percuma 1 sebb nk tutup kedai kaedahnye... lagi pn salmon tinggal 2 pcs je.. so timbang total 1 pcs yang agak beso rm 19.00 sebab 100gm rm 5.99... MAHAL... bg ai tak mhal kot sebb salmon kan.. lg pn salmon kan byk khasiatnye.. kita nk mkn jgn kedekut sgt..hehehe.... site dish hanye kobis bunga, karot, brokoli, tomato n pasta.. so nyummy.. tu just goreng biasa je.. 

resepi salmon tak de ada resepi sos je.. resepi sos mmg mantap n sedap sgt... 



resepi sos
resepi - hana

Bahan-bahan untuk sos ( by lydia )
  • 2 sudu besar butter (guna bekas grill salmon td lg sedap!)
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil daun parsli kering (herba lain pun boleh)
  • 1 cawan susu segar
  • Sedikit garam
  • Sedikit lada hitam

Cara-cara 
  • Penyediaan sos putih: Panaskan butter dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang.
  • Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment