Wednesday 20 November 2013

khasiat Zuchini

CB ni pengemar rancangan Masterchef Australia... CB perasan setiap kali dorang masak mesti ada letak buah Zuchini ..sedap ke ye?... pastu CB nk cr resepi diet pn mesti ada ltk buah zuchini..
ini CB dapat info dari http://kongsibersamanora.blogspot.com/2011/10/khasiat-bunga-zucini-dan-buahnya-baik.html tqvm ye


Kebaikan sayur zucchini atau timun Jepun
  • mengandungi Vitamin C dan lutein yang menggalakkan kesihatan mata
  • mempunyai kalori rendah yang baik untuk orang-orang yang ingin menurunkan berat badan. Satu timun Jepun mempunyai hanya 25 kalori atau lebih kurang 15 kalori setiap 100g
  • membantu menyembuhkan asma kerana ia mengandungi Vitamin C
  • membantu untuk mencegah penyakit seperti skurvi, lebam dan sebagainya, yang disebabkan oleh kekurangan Vitamin C
  • apabila diambil secara berterusan boleh berkesan merendahkan tahap homocysteine ​​yang tinggi
  • menghalang risiko yang mempunyai multiple sclerosis (MS)
  • Kandungan air yang tinggi pada timun Jepun adalah sempurna bagi mereka yang berdiet 
  • mengandungi jumlah baik folat, kalium, dan vitamin A penting untuk kesihatan yang baik
  • boleh membantu melindungi daripada kanser kolon (kanser dalam perut)
Bunga zucchini yang masih melekat pada buah zucini adalah lebih baik kandungannya dan lebih segar. kredit gambar 4 umami.typepad.. 
Bahan2 untuk salt bunga zucini
  • Beberapa bunga zucchini 
  • 1/2 cawan tepung purpose ATAU tepung biasa + 2 sudu tepung jagung
  • 1 biji telur kuning
  • 1/2 cawan air sejuk + ice atau air sejuk biasa
  • garam dan lada hitam @ black pepper
Pukul telur dengan perlahan2 hingga rata + tepung + air sejuk + garam hingga sebati dan tidak terlalu pekat. Jika cair tambahkan tepung jagung sesudu dan gaul rata. Celup bunga zucchini dan goreng hingga garing. Letak dalam pinggan dan taburkan serbuk lada hitam jika suka.

Bunga zucini yang telah pun di salut tepung dan goreng rangup.. Superb

No comments:

Post a Comment