Monday, 17 November 2014

KACANG KUDA GORENG PEDAS



Sebelum nk share resepi kacang kuda gireng pedas, uolls tgk dlu khasiat kacang kuda nih... 

khasiat kacang kuda


- Sumber terbaik bagi fiber, folat, karbohidtrat, protein dan zink.

- Rendah lemak.

- Membantu mengekalkan tahap kesihatan organ tertentu seperti jantung, pankreas dan usus kecil.

- Menyeimbangkan sistem hormon tubuh anda.


Kandungan seratnya yg tinggi membantu mengawal pemakanan selain membantu menyalurkan karbohidrat bagi mereka yg mempunyai masalah insulin atau diabetes. Kacang kuda popular dinikmati rebus. 100 gm kacang kuda rebus mengandungi 164 kalori, 2.6 gm lemak (hanya 0.27 gm lemak tepu), 7.6 gm serat diet dan 8.9 gm protein. Bagaimanapun bagi mengekalkan khasiatnya, tidak perlu ditabur garam sewaktu merebusnya.

RESEPI KACANG KUDA GORENG PEDAS

SUMBER - http://hazila.blogspot.com/2012/04/kacang-kuda-goreng-pedas.html

Bahan A 
250 gms kacang kuda, rendam lebih kurang 1 jam dan rebus menggunakan pressure cooker.

Bahan B
 5 tangkai cili kering - potong menyerong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil biji sawi Minyak
untuk menumis Garam dan gula secukupnya.

Bahan C –
dikisar 2 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili 


Cara cara
  1. Panaskan minyak, tumis bahan B hingga wangi, masukkan bahan C. Tumis hingga semua bahan wangi.
  2. Masukkan kacang kuda dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula.
  3. Biarkan seketika, angkat dan bolehlah dinikmati panas.



SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment