hey.. hari ni abis exam spm jam 12.45 kertas bahasa inggeris 1 & 2 ... jaga exam mmg mengantuk sebb kertas 1-3jam ... kejap2 duduk kejap2 bangun... hehe... pastu mkn gula2.. sebulan jaga exam mau ai kene diabetis... hehehe....
bila jaga exam mulalah memikir ape nk msk hari ni... "suami suka rendang ketam" so keputusannya masak RENDANG KETAM kebetulan beli ketam kat pantai remis.. fresh uollsss...
fresh kan !
lepas hantar skrip jawapan kepada ketua pengawas, ia singgah kedai kat area smk bandar tasik puteri. mau beli daun kunyit... balik rumah terus kuarkan ketam biarkan dlu terus capai ipad ape lagi google resepi le... hehe.. tgk resepi alamak daun limau purut tak de.. emm tak pelah tak yh buh......
resepi dari majalah rasa..
BAHAN-BAHAN:
- 4 ekor ketam | dibersihkan
- 1 sudu makan asam jawa | dibancuh
- 100ml air | dibancuh
- 150gm kelapa parut | dibuat kerisik
- 2 liter santan
- 3 sudu makan gula melaka | dihancurkan
- 100ml minyak masak
- Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
- 10 tangkai cili kering
- 1cm halia
- 2 batang serai
- 6 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1cm lengkuas
- 1cm kunyit hidup
BAHAN TUMIS:
- 2 helai daun kunyit
- 2 helai daun limau purut (ai tak letak)
- 10 biji cili padi
- 3 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bahan tumis dan tumis hingga wangi.
2. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga rata dan pecah minyak.
3. Selepas itu masukkan gula melaka, air asam jawa, santan dan garam.
4. Kacau sekali sekala sehingga kuah tinggal separuh, barulah masukkan kerisik dan kacau lagi hingga kering.
5. Masukkan ketam yang telah dipotong empat, gula dan garam secukup rasa.
6. Kacau tanpa henti sehingga kering. Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment