Friday, 21 June 2013

fening fening

salam dan selamat petang.. 
actually tgh pening pikir nak beli oven letrik atau oven gas industri.. order kukis mkin bayk ni.. sebelum ni bake cookies guna oven letrik jenama trio.. mmg byk berbakti lah oven ni.. thn jugak..



image dr google
memang sgt la tahan smpai leh bakar >> 100 pcs cookies tp nk tunggu berejam2 lah sebab dpt  masuk 1 tray je.. nk guna 2 try tak reti lak...

dlm hati mmg tekat nk beli oven gas industri memang jimat la kan sebb letrik mahal.. ni bil letrik tak smpai lagi.. mau melambong2 bilnye... kahkah....

dlm pada tu jugak bimbing takut penggunaan suhu dan msa pembakaran berbeza gan menggunakan letrik

guna oven trio suhu 160c selama 20-25 minit.. so nnt kalu guna oven industri mau lain pulak kan suhu nye??? yeke????? kene tnye yg pakar...

servey2 dlm google ramai otai2 bg tau elok berjaya lagi.. regenye entah msih servey lagi....
lg pun makcik sye pn guna berjaya untuk bake bahulu... tambah-tambah dia IKS memang kene guna oven industri... 

hubby pn sokong jugak kalu beli yg beso.. kol mak dan mak setuju nk bg dana untuk beli oven industri...

tqvm mak...



image google

rege dlm 1300-1500.. kalu kat area rawang ni leh dpt kat sini.. sesuai la kan untuk bakal IKS cm sye ni..kihkihkih --- perasan terlebih...

okey kat sini sye nk kongsi penggunaan oven yang sye baca kat website sini 

CARA ASAS PENGGUNAAN OVEN

A)Posisi Oven (Oven Position)
Apabila kita membuka pintu oven, kita akan dapati terdapat 3 level untuk meletakkan tray. Berikut adalah kegunaan level - level tersebut :

1) Top Level (Level Atas) - untuk quick cooking dan masakan yang memerlukan suhu kepanasan yang tinggi.

2) Middle Level (Level Tengah) - untuk masakan yang memerlukan darjah kepanasan sederhana.

3) Bottom Level (Level Bawah ) - untuk slow cooking dan masakan yang memerlukan suhu kepanasan yang rendah.
B)Suhu Oven dan conversion dalam Fahrenheit
  • 160ºC = 325ºF
  • 180ºC = 350ºF
  • 190ºC = 375ºF
  • 200ºC = 400ºF
C) Temperature Range
  • Cool/slow - 110 - 140ºC | 225 - 275ºF | Gas 1/4 - 1
  • Moderately slow - 150 - 160ºC | 300 - 325ºF | Gas 2 - 3
  • Moderate/warm - 180 - 190ºC | 350 - 375ºF | Gas 4 - 5
  • Moderately hot - 190 - 220ºC | 375 - 425ºF | Gas 5 - 6
  • Hot - 220 - 230ºC | 425 - 450ºF | Gas 6 - 8
  • Very hot - 250 - 260ºC | 475 - 500ºF | Gas 9 - 10

D) Memasak Kek, Roti, Pai
  • Pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu yang betul seperti di dalam resepi.
  • Gunakan setting api : Top and Bottom Heat
E) Toast (pizza, sandwich, roti bakar)
  • Gunakan setting api : Top Heat
  • Letakkan pizza di atas tray dan bakar di atas wire rack.
F) Grill (Memanggang seperti kebab)
  • Gunakan skewer (besi pencucuk makanan) dan basting tray
  • Gunakan api setting : Top Heat dan sentiasa pusingkan kebab.
G) Panduan Keselamatan Menggunakan Oven
  • Jangan panaskan air di dalam oven
  • Jangan cuba masak telur di dalam oven
  • Jangan gunakan oven untuk memanas ruang rumah atau dapur
  • Jangan biarkan oven tanpa jagaan terutama jika ada kanak - kanak.
  • Jangan gunakan oven untuk menyimpan barangan.
  • Sentiasa pastikan sekeliling oven bersih.
  • Jauhkan oven dari beg, tuala, peralatan dapur, langsir dan barang - barang mudah terbakar.
  • Sentiasa gunakan sarung tangan untuk mengeluarkan tray yang panas.

No comments:

Post a Comment