Thursday 13 June 2013

florenta / bienatta

kelembapan internet menyebabkan kelewatanku upload dan update N3 pasal biskut kruncy.. assalamulaikum pembuka bicara.. seklai lagi sye nk kongsi 1 resepi yang mmg sgt2 mudah tak smpai 1 jam dh siap.. tp costing mahal sikit.. senang ceriya biskut org kaya... hehehe...



idea tu semua adalah dr my fren melalui wechat.. rasa teringin pulak nk buat/. so ape lagi cr la bhan dan mr google tolong caikan resepi..





 syukur hasil crian melalui mr google jmpe 1 respi ni dari blog masam manis. tqvm kak..
antara bahan-bahannye adalah seperti di bawah... rm50++




BIENETTA COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND


Rujukan : kak azlita masam manis
uji rasa - sue


200 gm tepung Florenta sye guna tepung bienetta sme je
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam

Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna

Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.


harga pasaran biskut dia lebih kurang 250gm rm 30++... mahal kan... kalu yg paham tak pe tp kalu yg tak thu akan ckp "mahalllnye".... terutama almond tu mmg mahal regenye....

kepada rakan-rakan.. selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment