RUJUKAN - SKY BLUE'S KITCHEN
Bahan²
5 biji telur
250 gm mentega
1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah dikisar halus ( SYE GUNA BISKUT MARIE)
1/2 cawan gula halus _
1/2 tin kecil susu pekat (SYE bubuh190 gm )
1 tsp esen vanilla
1 tsp baking powder
Haw Flakes secukupnya
Pewarna hijau, merah dan kuning (IKUT SUKA - SYE BUH WARNA HIJAU, MERAH N PURPLE)
Cara²
- Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
- Mentega dan gula diputar sehingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan putar lagi
- Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
- Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing-masing, nak 2 atau 3 bahagian ).
- Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
- Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
- Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna kuning atau hijau. Buat begini sehingga adunan habis
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment