Thursday, 20 June 2013

PAVLOVA IN DE HOUSE



salam n selamat malam bersua kembali.. kali ni sya nk kongsi 1 resepi yang mmg dh lama teringin nak buat... perasaan membuak-buak apabila tgk master chef celebriti yang episod kene buat menggunakan meringue.. di mana cikta dan syura buat pavlova... 
time tu tgk MS dgn hubby time tulah hubby tnye sedap ke ?... 'sye sendiri pn tak pnh mkn..hehe.... 
keesokan harinya, ajak hubby p jusco depan umah ni beli buah-buah untuk buat pavlova... resepi pavlova ni agak senang tp nk buat rumit jugak,,. dlm sejam jugak pavlova dlm oven..
sye amik resepi kat azlita masam manis



PAVLOVA
RESEPI DARI - AZLITA MASAM MANIS
DICUBA - SUE

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan 
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.


Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya








Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa. 






SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment