Friday, 28 June 2013

TRIFFLE LAGI...



RESEPI - CT MARYAM
OLAHAN - SUE

  • bhn2:
    1. kek gulung (ade jual kt bakeri)
    2. 1 tin buah koktel
    3. 1 tin susu cair
    4. 2 sudu besar tepung kastard
    5. 1 cawan air
    6. 2 sudu besar gula (rs la nati klu xmanis, ejas2 je)
    7. 1 sudu kecil esen vanila
    8. 1 peket serbuk agar2 (i selalu bli yg brand 'jele')
    9. 2 gelas air

    cara2:
    1. potong 2cm tebal kek gulung tu, then susun rapat2 dlm bekas. jgn bg de ruang angin lgsg tau..
    2. buka tin koktel tu, tapis airnye, then buah2 tu susun rapat2 atas kek td.
    3. buka tin susu lak, panaskan dgn api slow.. sentiasa kacau spy xhangit yer..
    4. amik tepung kastard, bancuh ngn secwn air.. agak2 susu da mendidih, tuang kastard tu, then kacau lg..
    5. masukkan gula, esen vanila.. kacau smpai pekat..
    6. da didih n pekat, tuang atas buah koktel tu.. bia sejuk jap.
    7. didihkan 2 gelas air, then masukkan serbuk agar2, kacau smpai larut. bia sejuk ckit, then tuang lak atas kastard..
    8. mskkan dlm peti ais, ble lapa mkn jela..
    ** trifle ni biasenye wat dlm cwn2 cantek, mangkuk2 mahal.. pastu xleh nk potong ngn pisau, colek2 ngn sudu je.. sekian..



No comments:

Post a Comment